Hammasklinikka

Helsinki

Espoo

Kuopio

Varaa aika › Pyydä maksuton hoitoarvio › Ennen ja jälkeen ›

Hampaiden valkaisu kotona vai hammaslääkärissä?

Hampaiden valkaisu on yksi suosituimmista esteettisen hammashoidon palveluista. Hampaiden valkaisussa käytetään valkaisuainetta, joka tunkeutuu hammaskiilteen huokosiin ja valkaisee hampaan sisäosan. Tämä voi parantaa hampaiden ulkonäköä ja lisätä itsevarmuutta. Hampaiden valkaisua voidaan käyttää poistamaan tummentumia ja värjäytymiä, jotka johtuvat esimerkiksi tupakoinnista, kahvin, teen tai viinin juomisesta sekä hampaiden luonnollisesta ikääntymisestä. 

Miksi hampaiden valkaisu kannattaa?

Valkaisulla saadaan aikaan kauniit ja valkoiset hampaat poistamalla esimerkiksi ruoan ja juoman aiheuttamat värjäymät sekä iän myötä tulleet muutokset hampaissa. Hampaiden valkaisulle on silti muitakin hyviä syitä kuin kauniimpi hymy.

Valkaisu on esteettisen hammashoidon toimenpiteistä vähiten invasiivinen. Noninvasiivisella hammashoidolla tarkoitetaan, että toimenpide on mahdollisimman hellävarainen sekä hampaiden omaa kudosta ja kiillettä säästävä. Tämä edellyttää, että hoitosuunnitelma on aina asiakkaalle räätälöity ja hoidon suorittaa alansa ammattilainen!

Monet muut toimenpiteet edellyttävät myös hampaiden valkaisua parhaan mahdollisen lopputuloksen varmistamiseksi. Hampaat kannattaa valkaista esimerkiksi ennen kerrostusmuovien ja keraamisten hammaslaminaattien tekemistä. Kun hampaat on valkaistu valmiiksi, voidaan minimoida hampaaseen kajoaminen muiden toimenpiteiden yhteydessä ja täten säästää omaa hammaskudosta. Usein myös oikomishoidon päätteeksi asiakkaat haluavat valkaista hampaita. Tällöin kauniin saavutetun oikomishoidon tuloksen kruunaa upea valkoinen hymy.

Hampaiden valkaisumenetelmät

Hampaiden valkaisu voidaan tehdä eri menetelmillä, joko kotona tai hammaslääkärin vastaanotolla. eSmilen valikoimaan kuuluu vastaanotto- ja kotivalkaisun lisäksi näiden kahden yhdistelmä eli kombinaatiovalkaisu, jossa valkaisutulosta ylläpidetään itse kotona. 

“Sopiva valkaisumenetelmä valitaan aina yhdessä suuhygienistin tai hammaslääkärin kanssa. Valkaisumenetelmä valitaan joko erillisellä konsultaatiokäynnillä tai muun käynnin, esimerkiksi hammaskiven poiston, kiinnikkeiden poiston tai hammastarkastuksen yhteydessä”, kertoo eSmilen vastaava suuhygienisti Taina-Tuulia Hyvärinen.

eSmilen vastaava suuhygienisti Taina-Tuulia Hyvärinen.
eSmilen vastaava suuhygienisti Taina-Tuulia Hyvärinen.

Hampaiden valkaisu kotona

Kotivalkaisu on edullinen ja helppo tapa valkaista hampaat itse. Tässä menetelmässä hampaat valkaistaan käyttämällä mietoja valkaisuaineita, joten valkaisu on hitaampaa kuin hammaslääkärin suorittamana. Kotivalkaisussa käytetään valkaisuliuskoja tai -geeliä, jota levitetään hampaisiin kotona. 

“Kotivalkaisu sopii valkaisutuloksen ylläpitoon sekä silloin, kun haetaan kevyempää freesausta hampaiden väriin. Kotivalkaisussa valkaisugeeliä käytetään yhden kerran tunnin päivässä 1–2 viikon ajan. Kombinaatiovalkaisussa kotivalkaisu tehdään juuri ennen vastaanottovalkaisua”, Taina-Tuulia kertoo.

Hampaiden vastaanottovalkaisu

Vastaanottovalkaisu on tehokkaampi tapa valkaista hampaat kuin pelkkä kotona suoritettava valkaisu. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi käyttää voimakkaampia valkaisuaineita. Vastaanottovalkaisu kestää noin 1,5 tuntia. 

Kombinaatiovalkaisu

Jos tavoitteena on mahdollisimman hyvä lopputulos, kombinaatiovalkaisu on usein oikea vaihtoehto. Yhdistelmä- eli kombinaatiovalkaisussa tehdään ensin viikosta kahteen kestävän kotivalkaisu, jota seuraa vastaanotolla tapahtuva valkaisu. Tällöin valkaisun lopputulos on pitkäkestoinen ja näkyvä.

“Kombinaatiovalkaisu on paras menetelmä silloin, kun asiakas haluaa valkaisutuloksesta mahdollisimman vaalean. Varsinkin jos hampaissa on vahvasti keltaisuutta tai lähtöväri on tummempi, on kombinaatiovalkaisu paras vaihtoehto”, kertoo Taina-Tuulia Hyvärinen eSmileltä.

Kombinaatiovalkaisun etuna näyttävän lopputuloksen lisäksi on sen ylläpidon edullisuus ja vaivattomuus: tarvitset ainoastaan kotivalkaisugeeliä kombinaatiovalkaisun ylläpitämiseksi, eikä valkaisutuloksen ylläpitoon vaadita tyypillisesti kuin yksi kotivalkaisu vuodessa.  Lisäksi sinun tarvitsee ostaa ylläpitovaihetta varten vain valkaisugeeli, kun valkaisumuotit on jo kerran tehty.

Varaa aika maksuttomaan valkaisukonsultaatioon, niin selvitetään sinulle sopivin valkaisumenetelmä.

Miten valmistautua hampaiden valkaisuun?

Hampaiden valkaisu voidaan tehdä vain hoidettuun hampaistoon. Suuhygienistin tai hammaslääkärin on tarkistettava sekä arvioitava hampaiden kunto erityisesti reikien, ientulehduksen ja hammaskiven varalta. Usein asiakkaat käyvät hammaskiven poistossa ennen valkaisua.

Hampaiden kunto voidaan tarkastaa ja sopiva valkaisumenetelmä valita maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa. Konsultaatiokäynti ei kuitenkaan vastaa hammastarkastusta, eli mikäli edellisestä käynnistä on jo aikaa, kannattaa varata suoraan aika hammastarkastukseen. Valkaisumenetelmä voidaan valita myös hammastarkastuksen tai esimerkiksi hammaskiven poiston yhteydessä.

Hampaiden valkaisu sopii lähes kaikille, joilla on terveet ja hoidetut hampaat. Emme kuitenkaan valkaise alle 18-vuotiaiden hampaita eikä valkaisu sovellu raskaana oleville tai imettäville.

Valkaisutarkastuksessa saat kuvan siitä, millaista lopputulosta voit odottaa valkaisun jälkeen. Saat myös suosituksen juuri sinulle sopivasta valkaisumenetelmästä sekä tiedon valkaisun kustannuksesta.

Syitä hampaiden värjäytymiseen

Ruoka ja juoma, huonot elintavat sekä hampaiden hoitotottumukset ovat tyypillisimpiä syitä hampaiden värjäytymiseen. Juomista erityisesti kahvi, tee ja viini voivat värjätä hampaita, mutta myös erilaiset sokeripitoiset ja happamat virvoitusjuomat voivat johtaa värjäytymiseen ja hampaiden kiilteen kulumiseen.  

Sen sijaan, että välttäisit tiettyjä ruokia hampaiden värjäytymisen pelossa, kannattaa kiinnittää huomiota myös syömistottumuksiin. Varsinkin jatkuva napostelu voi aiheuttaa näkyviä värjäymiä hampaissa jatkuvien happohyökkäysten seurauksena. Muutenkin terveellinen ruokavalio ylläpitää hampaiden terveyttä.

Suuhygienisti tekemässä hampaiden valkaisua asiakkaalle.

Ruoan ja juoman lisäksi tupakointi sekä nuuskan käyttö on usein hampaiden värjäytymisen takana. Aina hampaiden värjäytyminen ei kuitenkaan ole kokonaan elintavoilla ehkäistävissä, sillä myös ikääntyminen kellastuttaa hampaita ajan mittaan.

Voit edesauttaa valkaisun lopputuloksen säilymistä välttämällä värjääviä ruokia ja juomia, käyttämällä sähköhammasharjaa sekä hammaslankaa tai hammasväliharjaa hampaiden puhdistuksen yhteydessä sekä käymällä säännöllisesti suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolla tarkastuksessa sekä hammaskiven poistossa.

Unelmana kauniit ja terveet hampaat?

Olipa tavoitteenasi värjäymien ehkäisy tai yleinen suunterveydestä huolehtiminen, säännöllinen suuhygienistin vastaanotolla käyminen sekä suuhygieniasta huolehtiminen kotona kannattavat. Voit varata ajan eSmilen hammastarkastukseen tai tulla suuhygienistimme suorittamaan hampaiden puhdistukseen tai valkaisuun.