Hammaskiven poisto
Säännöllinen hammaskiven poisto pitää suusi terveenä
Hammaskiven poisto on yksi yleisimmistä suun terveydenhuollon toimenpiteistä. Hammaskivi kannattaa poistattaa, koska se tarjoaa bakteereille karhean pinnan, johon on helppo tarttua. Lisäksi hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta, joka voi pahimmillaan johtaa kiinnityskudossairauden eli parodontiitin puhkeamiseen.
Suunterveys on tärkeä osa yleisterveyttä, sillä suu on portti muualle elimistöön. Suun sairaudet lisäävät riskiä yleissairauksien puhkeamiselle tai pahenemiselle. Vastaavasti terve suu toimii yhtenä elimistön suojamuurina.
Hammaskivi poistetaan suuhygienistin vastaanotolla. Ota yhteyttä ja varaa aika hammaskiven poistoon eSmilelle.
Miten hammaskivi syntyy?
Hammaskivi on bakteeriplakkia, joka saostuu syljen mineraalien kanssa ja kiinnittyy hampaan pintaan. Kun hammaskivi on kovettunut, se ei enää lähde pois hampaita harjaamalla. Mineraalipitoinen sylki aiheuttaa nopeaa hammaskiven muodostumista, mutta hyvänä kääntöpuolena se ehkäisee hampaiden reikiintymistä. Tässä tapauksessa hammaslääkäri tai suuhygienisti voi suositella hammaskiven poistamista hieman useammin.
Miten hammaskivestä pääsee eroon?
Hammaskiven poisto on toimenpide, jonka tekee suuhygienisti tai hammaslääkäri. Suuhygienistien koulutus painottuu suun terveyden edistämiseen ja iensairauksien hoitoon. Siksi hammaskiven poisto kannattaakin antaa suuhygienistin tehtäväksi. eSmilellä hammaskiven poisto tehdään yleensä ultraäänilaitteella ja käsi-instrumenteilla viimeistellen. Joissakin tapauksissa voidaan myös käyttää soodapuhdistusta.
- Ultraäänilaitteen teho perustuu sen värähtelyyn, joka irrottaa hammaskiven tehokkaasti. Ultraäänellä irrotettu hammaskivi huuhdellaan pois vesisuihkun avulla.
- Hammaskiven poisto käsi-instrumenteilla on pelkää ultraääntä tehokkaampi menetelmä, jolloin loppukin hammaskivi poistetaan pois rapsuttamalla. Näin myös vaikeammin saavutettavissa oleva hammaskivi saadaan poistettua, esimerkiksi ientaskuista.
- Soodapuhdistus soveltuu joissain tapauksissa mainiosti sellaisenaan ”väliputsiksi”, mikäli hampaistoon on tullut värjäymää esimerkiksi kahvista.
Hammaskiven poistoa varten voidaan tarvittaessa myös puuduttaa, joko pintapuudutteella tai hampaan paikkauksessa käytettävällä paikallispuudutuksella.
Hammaskiven poiston hyödyt
Hammaskiven poistosta hyötyy sekä suu että muukin hyvinvointi. Yksi tavoite hammaskiven poistossa on estää suun sairauksien, kuten ientulehduksen synty. Pitkälle edetessään ientulehdus voi johtaa parodontiitin puhkeamiseen. Kyseessä on hampaan kiinnityskudossairaus, joka voi aiheuttaa jopa hampaan irtoamisen sekä levittää tulehdusta muualle elimistöön. Suun sairauksien ehkäisyn lisäksi hammaskiven poistolla voidaan parantaa hampaiden ulkonäköä sekä estää pahanhajuista hengitystä.
Hammaskiven ehkäisy
Hammaskiven muodostuminen on ehkäistävissä huolellisella hampaiden hoidolla. Tärkeintä onkin pitää kaikki hampaiden pinnat puhtaina mahdollisesta bakteeriplakista eli käytännössä hammaskiven ehkäisy tapahtuu säännöllisellä hampaiden harjaamisella aamuin illoin ja hammasvälien puhdistamisella. On tärkeää käyttää pehmeää harjaspäätä ja muistaa puhdistaa huolellisesti myös ienrajat.
Hammasvälit on puhdistettava päivittäin hammaslangalla tai hampaiden välien puhdistamiseen tarkoitetulla harjalla. Vaikka suun terveydestä huolehtiminen on tapa ehkäistä hammaskiveä muodostumasta, hammaskiveä ei voi valitettavasti poistaa hampaita harjaamalla, kun sitä on jo kertynyt.
Kuinka usein hammaskiven poistaminen kannattaa?
On hyvä ottaa huomioon, että hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, ja siksi hammaslääkäri tai suuhygienisti antaa henkilökohtaisen suosituksen sopivasta hammaskiven poiston välistä. Hammaskiven poistoon kannattaa hakeutua säännöllisin väliajoin, jotta hammaskiveä ei pääse syntymään, eikä se ehdi etenemään ientulehdukseksi tai parodontiitiksi asti. Tyypillisesti suuhygienistin tekemä hammaskiven poisto kannattaa tehdä 1-2 kertaa vuodessa.