Hammasklinikka

Helsinki

Espoo

Kuopio

Varaa aika › Pyydä maksuton hoitoarvio › Ennen ja jälkeen ›

Hampaan lohkeaminen

Hampaan lohkeaminen

Yksi yleisimmistä hammastapaturmista on hampaan lohkeaminen. Hammastapaturmat ovat yleisimpiä leikki-ikäisille lapsille, mutta niitä saattaa ilmaantua myös nuorille ja aikuisille ihmisille urheillessa, kaatumisen tai liukastumisen yhteydessä. Lisäksi paikatuissa hampaissa voi esiintyä lohkeamia. Tällöin tyypillisimmät syyt hampaiden lohkeamiselle ovat paikan osittainen tai kokonainen irtoaminen tai hampaan lohkeaminen reikiintymisen vuoksi.

Mitä tulisi tehdä, jos hammas lohkeaa?

Hampaan lohkeamisia on eri asteisia. Pienet lohkeamat hampaan kovakudoksessa eivät välttämättä tarvitse akuuttia ensiapua. Pieni lohkeama hampaasta tai paikasta voidaan korjata esimerkiksi seuraavalla hammaslääkärikäynnillä. Isommat lohkeamat, jotka vihlovat voimakkaasti, aiheuttavat särkyä tai heilumista kannattaa hoitaa kuntoon mahdollisimman pian. Eli näissä tilanteissa kannattaa ottaa akuutisti yhteyttä hammaslääkäriin.

Jos hammas irtoaa kokonaan lohkeamisen vuoksi, tulee myös ottaa yhteyttä hammaslääkäriin mahdollisimman pian. Pysyvä hammas pyritään saamaan istutettua takaisin, mutta irronnutta maitohammasta ei juurruteta uudelleen.

Miten hammastapaturmilta voi välttyä?

Hampaan lohkeaminen kannattaa kuitenkin aina korjata kuntoon, jottei vamma hampaassa tai paikassa pääse pahemmaksi ja tilanteeseen ehditään puuttumaan hyvissä ajoin. 

Osa hampaan lohkeamiseen johtaneista hammastapaturmista on yllättäviä, eikä niihin pysty varautua. Urheilulajeissa kuten jääkiekko, nyrkkeily ja muut kamppailulajit, pyritään käyttämään hammassuojia, jotka ehkäisevät hammastapaturmia.  Huolellinen hampaiden hoito ja säännölliset hammastarkastukset suojaavat reikiintyneiden hampaiden lohkeamista tai katkeamiselta.

Kuinka lohjennut hammas korjataan?

Hampaan lohkeaminen hoidetaan tilanteen mukaan yleensä paikkaamalla. Joskus lohkeama saattaa mennä pelkällä hionnalla ja joskus lohkeamaa saatetaan joutua suuremmin hoitamaan mm. juurihoidon avulla. Yleensä lohjennut hammas pystytään korjaamaan yhdellä hoitokäynnillä. Laajemmissa ja juurihoitoa tarvitsevissa lohkeamissa hoitoaika on pidempi.

Lohkeamat etuhampaissa voivat tuoda esteettistä haittaa, joten ne kannattaa hoitaa huolella. eSmilen hammaslääkärit ovat keskittyneet esteettiseen hammashoitoon ja auttavat löytämään parhaimman ratkaisun siistin hammasrivin säilyttämiseen.